Péče o nůž
ČEPEL:
UHLÍKOVÉ OCELI (např. 19 191, 19 313, SVÁŘKOVÉ DAMAŠKY atd.) NEJSOU KOROZIODOLNÉ. ZEJMÉNA PŘI PRÁCI S KYSELÝMI POTRAVINAMI JAKO JSOU CITRÓNY, CIBULE, JABLKA apod. MAJÍ PŘIROZENÝ SKLON ČERNAT. FLEKY, KTERÉ SE NA UHLÍKOVÝCH OCELÍCH TVOŘÍ, NEMAJÍ ŽÁDNÝ VLIV NA ŘEZNÉ VLASTNOSTNI NOŽE A JSOU POUZE ESTETICKOU „VADOU“. NŮŽ PO PRÁCI VŽDY OPLÁCHNĚTE VLAŽNOU VODOU A DŮKLADNĚ OSUŠTĚ. POKUD SE CHCETE ZBAVIT NEŽÁDOUCÍCH SKVRN NA ČEPELI, POUŽIJTE HRUBOU STRANU MYCÍ HOUBIČKY A NĚKTERÝ Z ČISTÍCÍCH PROSTŘEDKŮ S JEMNĚ ABRASIVNÍM ÚČINKEM. POKUD JE ČEPEL ZREZIVĚLÁ, ODSTRAŇTE REZ POMOCÍ JEMNÉHO BRUSNÉHO PAPÍRU (ZAČNĚTĚ S NEJJEMNĚJŠÍM např. P2000 A POKUD TO NESTAČÍ, MŮŽETE POUŽÍT I HRUBŠÍ, např. P1500, P1000 apod.). UHLÍKOVÉ ČEPELE JE DOBRÉ OBČAS „NAMASTIT“ NEJLÉPE POMOCÍ KAMÉLIOVÉHO OLEJE (ALE POSTAČÍ I JEDLÝ TUK NEBO OLEJ) – PÁR KAPEK ROZETŘÍT NA ČEPEL A UBROUSKEM UTŘÍT „DO SUCHA“.
NEREZOVÉ A PRÁŠKOVÉ OCELI (např. N690, RWL-34) MAJÍ VELMI DOBROU ODOLNOST PROTI KOROZI, PŘESTO JE TŘEBA MÍT NA PAMĚTI, ŽE ŽÁDNÁ OCEL NENÍ 100 % KOROZIODOLNÁ! ČEPELE Z TĚCHTO MATERIÁLŮ PO PRÁCI VŽDY OPLÁCHNĚTE VLAŽNOU VODOU A DŮKLADNĚ OSUŠTE. DALŠÍ PÉČE NENÍ POTŘEBA.
NŮŽ NIKDY NEDÁVAJTE DO MYČKY NÁDOBÍ!
PŘI DLOUHODOBÉM SKLADOVÁNÍ VYNDEJTE NŮŽ Z KOŽENÉHO POUZDRA. NĚKTERÉ OCELI A ZVLÁŠTĚ PAK MOSAZNÉ ZÁŠTITY MOHOU ZAČÍT OXIDOVAT.
RUKOJEŤ:
RUKOJETI Z PŘÍRODNÍCH MATERIÁLŮ JE PO OPLÁCHNUTÍ POTŘEBA VŽDY DŮKLADNĚ OSUŠIT. JINAK NEPOTŘEBUJÍ ŽÁDNOU ZVLÁŠTNÍ PÉČI. POKUD CHCETE „OŽIVIT“ JEJICH VZHLED, POUŽIJTE:
NA DŘEVO: PŘÍRODNÍ VYSYCHAVÉ OLEJE (LNĚNÝ, TUNGOVÝ, TEAKOVÝ apod.).
NA KŮŽI A KOSTI: PŘÍRODNÍ VOSKY (VČELÍ, KARNAUBSKÝ apod.).
KOŽENÉ POUZDRO:
MŮŽETE PO ČASE NAIMPREGNOVAT POMOCÍ KRÉMU NA KOŽENOU OBUV NEBO POUŽIJTE PŘÍRODNÍ VOSKY VIZ VÝŠE. POKUD S NOŽEM ZMOKNETE, VYJMĚTE NŮŽ Z POUZDRA, NŮŽ OSUŠTE A POUZDRO NECHTE VOLNĚ ZAVĚŠENÉ DŮKLADNĚ VYSCHNOUT (MIN. 24 HODIN).
POKUD SE VAŠE KOŽENÉ POUZDRO ČASEM „VYCHODÍ“ A NŮŽ V NĚM PŘESTANE PEVNĚ DRŽET, NŮŽ VYJMĚTE A KOŽENÉ POZDRO VLOŽTE NA PÁR VTEŘIN DO HORKÉ KOHOUTKOVÉ VODY. POTÉ POUZDRO VOLNĚ ZAVĚSTE A NECHTE DŮKLADNĚ USCHNOUT (MIN. 24 HODIN I VÍCE). PŘI VYSYCHÁNÍ SE KŮŽE MÍRNĚ SRAZÍ A NŮŽ V POUZDŘE BUDE ZNOVU DOBŘE „SEDĚT“.
OSTŘENÍ NOŽŮ:
SVÝM ZÁKAZNÍKŮM NABÍZÍM SLUŽBU PROFESIONÁLNÍHO BROUŠENÍ – OSTŘENÍ NOŽŮ NA ŠPIČKOVÉ BRUSCE TORMEK T8. POKUD SI VŠAK CHCETE SVŮJ NŮŽ NAOSTŘIT SAMI, POSTUPUJTE NÁSLEDOVNĚ:
POUŽIJTE KVALITNÍ BRUSNÉ „VODNÍ“ KAMENY O HRUBOSTI CCA P400 (HRUBÉ BROUŠENÍ) A P1000 NEBO VÍCE (JEMNÉ BROUŠENÍ). KÁMEN NAMOČTE NA 10 MINUT DO VODY, POTÉ HO VYJMĚTE A POLOŽTE NA ROVNOU PLOCHU. ČEPEL NOŽE POLOŽTE NA KÁMEN POD ÚHLEM CCA 15°. S MÍRNÝM PŘÍTLAKEM TÁHNĚTE NOŽEM PO KAMENI PROTI OSTŘÍ! JAKOBYSTE CHTĚLI Z BROUSKU ODKROJIT TENKOU „TŘÍSKU“. NĚKOLIKRÁT OPAKUJTE A POTÉ UDĚLEJTE TO SAMÉ S DRUHOU STRANOU ČEPELE. JAKMILE SE NA OSTŘÍ ZAČNE OBJEVOVAT „JEHLA“ (OTŘEP), MŮŽETE PŘEJÍT NA JEMNĚJŠÍ KÁMEN. POSTUPUJTE STEJNĚ, DOKUD S KVALITOU NEBUDETE SPOKOJENI. OSTŘÍ MŮŽETE DOLADIT NA KVALITNÍ OCÍLCE NEBO NA KOŽENÉM ŘEMENU.
OSTŘENÍ NA BRUSNÝCH KAMENECH JE VELMI EFEKTIVNÍ, ALE VYŽADUJE ZNAČNÝ CVIK A ZRUČNOST!
MÍSTO KAMENŮ MŮŽETE POUŽÍT KVALITNÍ PŘÍPRAVKY/SYSTÉMY NA OSTŘENÍ NOŽŮ (např. LANSKY), JEJICHŽ POUŽÍTÍ ZVLÁDNE I NAPROSTÝ LAIK.
VYVARUJTE SE LACINÝM „PROTAHOVACÍM“ BROUSKŮM, BROUSKŮM NA KOSU apod.
V PŘÍPADĚ JAKÝCHKOLI DOTAZŮ MĚ NEVÁHEJTE KONTAKTOVAT.